5G mobildekning der du bor

Mobilabonnement og 5G

Her er alt du trenger å vite om det nye mobilnettet.

PlussMobil tilbyr 5G i Telenor sitt nett.
PlussMobil tilbyr 5G i Telenor sitt nett. Vis mer

Ny teknologi bygges nå ut over hele landet, og gir deg lynraskt internett inkludert i mobilabonnementet.

5G betyr betydelig raskere Internett og større kapasitet på mobilen enn det du har i dag. Du får 5G på alle mobilabonnementer, men det avhenger av om du har en mobil som støtter det og om det er dekning for 5G der du befinner deg.

Vi ser litt nærmere på denne femte generasjons mobilnett, hva du bør vite om det og ikke minst hvordan du kan få mest ut av 5G på din mobil.

Hva er 5G - kort fortalt?

Når 5G omtales i media dras det gjerne frem science fiction scenarioer med selvkjørende biler og slikt. Vi er ikke helt der ennå, men det ligger utrolige muligheter i den stadig økende kapasiteten i mobilnettet. Mange frukter kan vi høste allerede nå.

Når vi kaller det femte generasjons mobilnett, betyr det at vi har nådd et nytt skritt i utviklingsstigen.

Det startet med de første mobiltelefonene. De var store og tunge og måtte bæres nærmest som en ryggsekk. Så gikk det mange år før vi fikk det som ble betegnet som neste generasjons mobiltelefoner - 2G. Med disse kunne vi sende SMS og bilder på telefonen.

Når 3G kom kunne vi koble oss på Internett og surfe. Det var dog litt tregt til tider, men det løste seg med 4G.

Nå er det altså atter en gang klart for en ny generasjon mobilnett som skal gjøre det enda bedre for oss.

Fra 4G til 5G

Mange er fornøyd med det vi har fått til med 4G, og tenker kanskje det ikke er behov for mer. Men det er gjerne fordi de ennå ikke har oppdaget hva som er mulig med 5G på mobilen.

Det som er mangelen med 4G, er først og fremst begrensningen på hvor mange som kan være påkoblet samtidig med full hastighet. Spesielt gjelder dette i tettbygde strøk.

Det setter også grenser for hvor mye data du kan bruke på mobilt bredbånd.

Ettersom vi stadig bruker mer data, og mobiloperatørene også stadig tilbyr mer, betyr det at kapasiteten etter hvert vil bli oppbrukt.

Mens 3G nettet etter hvert vil stenges ned for å frigjøre plass og frekvenser til 5G, vil 4G fortsette å eksistere parallelt med 5G. Det betyr at du ikke behøver å springe å kjøpe ny 5G-klar mobiltelefon her og nå. Du vil fortsatt få den kvaliteten du er vant til fra 4G nettet.

De som sverger til sin gamle 3G-telefon vil også fortsatt kunne ringe og sende meldinger, men de vil ikke kunne koble seg til nettet.

Hastighet med 5G

Det første du vil merke når du kobler deg opp på 5G, er at det går raskere. Det nye mobilnettet vil levere 10 til 100 ganger raskere enn det gamle.

Forsinkelsen på 4G-nettet ligger på et gjennomsnitt mellom 30 til 50 millisekunder. Med 5G vil denne være under 10 millisekunder, og under optimale omstendigheter kun 1 millisekund.

Ellers vil det fortsatt avhenge av hvor man befinner seg og hvor mange som er logget på samtidig.

Hva trenger du for å ta i bruk 5G?

Det er egentlig kun to ting som står mellom deg og bruk av 5G på mobilen din.

  1. 1. Det må være 5G dekning i området du befinner deg.
  2. 2. Du må ha en mobiltelefon som er klar for å ta i bruk 5G

5G-nettet er under utbygging, og i løpet av 2024 regner vi med at vi har et landsomfattende nett. Samtidig kommer det stadig nye modeller av mobiltelefoner som er klargjort for 5G-revolusjonen.

Mobilabonnementet ditt vil også ha litt å si for hva du får ut av 5G-nettet.

Mobilabonnement og 5G

I prinsippet har det ikke mye å si hvilket abonnement du bruker for å ta i bruk 5G. Ta likevel en titt på leverandørens hjemmeside om det er noe spesielt du bør være oppmerksom på i forbindelse med dette. Hvis du er PlussMobil-kunde får du tilgang til 5G på alle våre abonnement. Hvis du er hos en annen operatør og det er lenge siden du skiftet SIM-kort, kan det hende du må bytte det for å komme i gang med 5G.

Det kan imidlertid hende at du trenger et større abonnement for å ta i bruk alle fordelene og mulighetene med et raskere og kraftigere nett. Kanskje vil du føle for å laste ned høykvalitets filmer og tunge filer når du kan gjøre det mer effektiv på kortere tid.

Da trenger du mer data.

Du vil normalt kunne bestille det på ditt nåværende abonnement. Det er stadig flere som tilbyr ubegrenset data på mobilen. (Selv om det i praksis betyr 100 GB, før hastigheten strupes).

Med PlussMobil får du Fri Data med 5G til kun 379 kr per mnd:

Ubegrenset data

FRI

379,-/mnd
Inntil 15 Mbit/s

Ved oppgradering av abonnementet bør du likevel ikke automatisk benytte den operatøren du har, men også sjekke tilbudene andre steder.

Det er stor konkurranse på markedet på mobilabonnementer, og du kan tjene en del på å finne det mest gunstige tilbudet på den mengden med data du bruker i måneden. Det er heller ikke alle som tilbyr rollover, det vil si at du får overført data du ikke bruker til neste måned.

5G-dekning i Norge

Bor du i en av de store byene eller i andre sentrale tettbygde strøk, vil du sikkert allerede ha kunnet ta i bruk 5G på mobilen din.

Både Telia, Telenor og Ice er i full gang med å oppgradere basestasjoner og utvide der det er behov for det. Vi kan trygt si det er hard konkurranse. Telia regner med at de er klare i 2023, Telenor melder at det blir i løpet av første halvdel av 2024.

Ettersom alle mobiloperatører har fri adgang på Telenor- eller Telianettet, vil alle også kunne tilby samme 5G-tilgang. (Det sørger Konkurransetilsynet og Nkom for).

Både Telenor og Telia informerer løpende på sine nettsider om progresjonen på sin utbygging og klargjøring av 5G-nettet. Du kan derfor når som helst gå inn å sjekke på deres nettsider når det kommer til deg.

Hva slags mobil trenger du for 5G?

Du trenger en nyere modell for å kunne nyttiggjøre deg 5G-nettet. Få avklart dette med forhandleren før du kjøper.

Mobiler som er disponert for 5G inkluderer iPhone 12 og 13, og en rekke modeller fra Samsung Galaxy, Motorola, Huawei, One plus, Sony Experia og Xiaomi.

Det er egne innstillinger for å sette dem i 5G modus.

Innstillinger for strømsparing med 5G

Vær oppmerksom på at bruk av 5G-nettet vil fordre mer strømbruk enn 4G. Det er ulike strømsparingsmoduser på mobilene for at du skal kunne få batteriet til å vare lenger.

På en iPod kan du gå gjennom valgene innstillinger og mobilnett til du kommer til mobilvalg. Da kan du velge 5G på, 5G auto og LTE. Med 5G auto vil du automatisk veksle til 4G når mobilen finner det ikke er noe spesielt å hente med 5G for øyeblikket.

Derpå kan du gå til innstillinger for databruk hvor du finner valgene

● Tillat mer data på 5G

● Standard (tillater automatiske oppdateringer og bakgrunnsoppgaver på mobilnettet)

● Lavt databruk (oppdateringer og bakgrunnsoppgaver settes på pause)

Du vil finne de omtrent de samme valgmulighetene på Android telefonene, men det varierer litt fra produsent til produsent hvor de har lagt dem.

Forventningene til 5G

På kort sikt betyr det raskere og bedre nett for mobilen din. Det gjør det mulig å se filmer i bedre kvalitet, spille online spill og laste ned eller dele filer med venner og kolleger.

Telefonene kan også fylles med apper som skal gjøre tilværelsen i hjemmet lettere. Ved bruk av disse kan du fjernstyre låsemekanismer, oppvarming, lys, støvsugere og kaffetraktere. Nye smart-funksjoner oppstår hele tiden.

Vi har nevnt de selvkjørende bilene. Dataprogrammer er mer presise og gjør ikke feil slik mennesker gjør, så grunnlaget ligger der. Det er i så fall avgjørende at kjøretøyene som befinner seg ute på veiene kommuniserer med hverandre med minimale forsinkelser. 5G kan være løsningen på dette.

Mer presis helsehjelp, sømløse kollektivreiser og virtual reality når du går på shopping er andre ting som nevnes og som kommer i kjølvannet av 5G.

Teknologien bak 5G

Det er ikke én revolusjonerende ny oppdagelse som gir oss 5G. Oppgraderingen består av en rekke forbedringer på ulike punkter.

Det som oftest nevnes er at 5G gir en bedre utnyttelse av radiofrekvenser, fra lave til høye bånd. Frekvensene i mikrobølgeområdet er ikke brukt til trådløse mobilnettverk tidligere. Her trengs det mye regnekraft og bedre prosessering enn i dag.

Derfor er det nødvendig å oppdatere basestasjonene, og det er den jobben som står igjen før vi har et fullt landsdekkende 5G mobilnett.

Vanlige spørsmål

Hva er 5G?

5G er er femte generasjons mobilnett. Oppgraderingen fra 4G nettet medfører en rekke forbedringer for deg som bruker mobiltelefon.

Hva er fordelen med 5G?

Med 5G på mobilen vil du få et raskere nett med færre forsinkelser.

Hvordan kobler jeg på 5G med mobilen?

Nye mobiler som er beregnet på 5G vil gjøre dette automatisk. Du kan regulerer mer detaljert eller manuelt ved å gå til innstillinger.

Hvilke mobilabonnement er best for 5G?

Ettersom alle mobilabonnement-leverandører har tilgang til de samme mobilnettene, vil det ikke være store forskjeller. Du bør heller se på pris og hvor mye data du trenger når du leter etter et nytt abonnement.

Bestill billig mobilabonnement med 5G dekning her

Vi bryr oss om ditt personvern

PlussMobil er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer